0614-KLD-01.jpg

Korte Leidsedwarsstraat 56 t/m 62 bestond uit drie zwaar vervallen panden. NwA architecten is gevraagd een passend ontwerp te maken ter vervanging van deze panden. Drie van de vier eetgelegenheden, die op de begane grond zaten, moesten terug keren op deze locatie.
De inpassing in de historische binnenstad zorgde voor een ongebruikelijke plattegrond, waarbij het mogelijk bleek per verdieping een twee- en een driekamer appartement te creëren. Buitenruimtes werden door de buren tegen gehouden uit angst voor overlast. Wens vanuit de gemeente was om de parcelering van de drie panden in het nieuwe straatbeeld weer terug te brengen;
Voor de straatgevel is gekozen elk van de twee appartementen een eigen kleur baksteen te geven. Het rechter deel, met de kleinste appartementen, heeft een zeer brede straatgevel met bruingrijze baksteen en suggereert uit twee zusterpanden te bestaan door de compositie van verticale Franse balkons en dakkapellen. Het linker bouwdeel is van het zelfde type baksteen in een rode kleur en heeft vierkante ramen. Dit geveldeel heeft geen Franse balkons en daardoor geen stripstalen doorvalbeveiliging. Hierdoor onderscheidt het linker deel zich nog meer van het rechter deel . De bakstenen sierlijsten van de twee delen verschillen enigszins van hoogte. Net als de hoogte van de hardstenen gevelbekleding op het maaiveld. De prominente dakkapellen zijn geheel met zink bekleed. De neggen van de woningkozijnen worden geaccentueerd door het gebruik van witte kaders. In het gevelontwerp van de 3 eetgelegenheden en 8 appartementen is duidelijk terughoudendheid betracht om enige rust te scheppen in deze drukke en rommelige straat.

Opgeleverd juli 2013
Opdrachtgever Apollo Holding
Architecten NwA architecten
Constructeur Constructiebureau Tentij
Aannemer Heddes Bouw & Ontwikkeling Installatieadvies Breman foto’s I-phone 6

 
begane grond; 3 horeca gelegenheden

begane grond; 3 horeca gelegenheden

standaard verdieping; 2 appartementen

standaard verdieping; 2 appartementen

doorsnede

doorsnede

 
0614-KLD-03.jpg
0614-KLD-02.jpg
 
0614-KLD-09.jpg